Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vltavín září 2023

article preview

 Vltavotýnští rybáři
Ze života organizace. Prázdniny jsou za námi a dostáváme se do běžného rytmu. Na provizorní most si pomalu zvykáme. Přes léto nám ženy ukázaly, že ryby ve Vltavě jsou, jak ukazuje úlovek naší členky Lucky Švehlové,

img_20230912_080809.jpg

která ulovila v srpnu pěknou štiku 77 cm na revíru Vltava 20. Výbor se zabýval studiem dokumentů spojených s novými podmínkami Statutu společného rybolovu a hospodaření schváleného na poslední konference v červnu 2023, bude platit od 1. prosince 2023, dále se průběžně seznamuje s novým Rybářským informačním systémem, který přinese nové změny pro výdej a vrácení povolenek. Připravuje na rozjezd rybářského kroužku a podzimní výlovy. Naproti tom na svazových výšinách v Praze se mimo jiné řeší problém s živou nástražní rybičkou, kde zástupci biologů a ochránců přírody poslali ministru zemědělství podnět, aby podpořil zákaz jejího používání. Operují tím, že zákaz je aplikován již v Rakousku, Německu, Skotsku, Irsku, dále že žijeme v 21. století a ne v 19., kdy bylo argumentováno tím, že ryba nemá nervovou schopnost pocítit nebo prožít bolest. Naši centrální zástupci operují tím, že „Tlak na zákaz lovu na živou rybku však vidíme jako nesystémový, nekoncepční a nedomyšlený a považujeme jej za narychlo ušitý a v očích laické veřejnosti líbivý krok směrem k omezování rybářů.“ Tak budeme čekat, jak to dopadne s novou vyhláškou, potažmo přímo změnou zákona o rybářství. Je třeba uvést, že aktivisté se obrátili přímo na ministra a vynechali diskusi k tomuto problému se zástupci rybářů, kteří reagovali až po podání.
Rybářská stráž.

RS byla upozorněna lovícími rybáři, že někdo v prostoru náhonu pod Bedrníkem zavedl síť pro nepovolený lov ryb. Síť byla stráží vytažena. Je vidět, že jsou jedinci, kteří k získání ryby jsou schopni použít zakázané praktiky. V minulém čísle bylo upozorňováno na dodržování zásad rybolovu, přesto došlo k dalšímu odebrání povolenek.
Výdejna povolenek. I v následujícím období bude výdejna pracovat po dohovoru na tel. čísle 725182712 a 604873470.


Aktualita:

V měsíci září si připomínáme 84.výročí vzniku 2. světové války, které předcházely politické dohody mezi Německem a Polskem, Německem a Francií, Německem a Británií a v poslední řadě Německem a SSSR. Druhé válce také předcházela dohoda mezi Německem, Itálií, Francií a Británií o Československu, a to bylo před 85 lety na konci září. S válkou je spojeno slovo holokaust – genocida židovského a slovanského obyvatelstva, který naprosto převyšoval oběti válečného běsnění ostatních obyvatel Evropy. Je potřeba to neustále připomínat, neboť ten současný východní stav je toho důkazem.


Něco veselého na závěr.


 Mále tu nový školní rok. Krásná studentka u profesora v kabinetu.
„Věřte mi, jsem schopná udělat cokoliv proto, abych tuto zkoušku udělala. Mám na mysli všechno…“ Profesor se k ní přikloní blíž. „Vážně všechno?“
Studentka se mu zahledí zpříma do očí. „Ano, všechno…“
„Tak skvělé, tak se to koukej naučit!“                                                                 EFA
                                                                                                                                                                       

 

 
 

Poslední fotografie


Mail list



Statistiky

Online: 5
Celkem: 679459
Měsíc: 10336
Den: 353